Infoblokk

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00048

A PROJEKT ADATAI

Kedvezményezett neve: SPECIMPEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Projekt címe: Repüléstechnikai eszközök komplex védelmi rendszerének fejlesztése a SPECIMPEX Kft.-nél
Támogatás összege: 298 748 670 Ft
Támogatás mértéke: 55 %
Tervezett befejezési dátuma: 2020. április 30.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00048

A projekt tartalmának bemutatása:

A légi járművekre történő beépítésre tervezett új «Mirázs» fedélzeti védelmi rendszer rendeltetése a helikopterek és repülőgépek védelme lesz az infravörös rávezető fejjel ellátott irányított rakétákkal szemben. A «Mirázs» rendszer fő előnye az analóg rendszerekkel szemben az, hogy ez a rendszer képes lesz egy időben két spektrális tartományban – ultraibolya és infravörös – rögzíteni és elemezni a rakéták sugárzását, ami jelentősen megnöveli a felderítés megbízhatóságát. A jelenleg működő, rakétatámadást felderítő rendszerek többségében csak egy tartományt használnak: vagy az ultraibolyát, vagy az infravöröset. A megbízható rakéta indításjelző berendezések hiánya miatt komoly perspektíva rejlik annak kifejlesztésében.

A projekt keretében új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával létrejövő «Mirázs» rendszer feladata, hogy pásztázza a környező területet a légijármű alatt, idejében felderítse a rakétaindítást, jelezze a pilóta számára, hogy milyen irányból indították ezt a rakétát, és bekapcsolja az infracsapdákat kilövő rendszert annak érdekében, hogy a repülőgép vagy helikopter felé repülő rakétát ezekre az infracsapdákra vezesse rá. Ekkor a pilóta légelhárítás elleni – kitérő – manővert hajt végre. A rakéta felderítését követően automatikusan kilőtt infracsapdák az infravörös tartományban sugároznak, azonban az a sugárzás nem zavarásként, hanem „csaliként” működik a repülő rakéta számára, hogy a rávezető feje változtassa meg az elfogás tárgyát, átváltson az infracsapdára, és békén hagyja a repülőgépet, helikoptert.

A repülőeszközök igazán hatékony önvédelme csak a felderítés, észlelés csökkentésével érhető el, s a veszély nemcsak a katonai, hanem a kereskedelmi és utasszállító légijárművekre is ugyanúgy vonatkozik. A fejlesztés eredményeként létrehozandó rendszer számos multi-spektrális tartományban működő adót fog tartalmazni, amely mindegyikében a jelet egy speciális interferenciaszűrőn bontja fel és komplexen dolgozza fel, ennek megfelelően az eredmény is sokkal megbízhatóbb lesz.

 

Képgaléria

Elérhetőségek

Székhely:
1089 Budapest, Sárkány u. 7-9. V/3.

Fióktelep:
5000 Szolnok, Mártírok útja 16.

E-mail: specimpex@chello.hu

Telefon/Fax: +36 56 422871

Fióktelep:
5081 Szajol, Gyöngyvirág utca 18.
OÁZIS kertészeti áruház

Fióktelep:
5000 Szolnok, Panel u. 19.